Zo signaleer en verwijder je vuil op je sensor

Bron: Zoom.nl

Vlekken op je camerasensor zijn vervelend, maar niet te voorkomen. Gelukkig zijn er diverse manieren om ze te verwijderen. Hoe herken je zo’n vlek en – belangrijker – hoe kom je van die vlekken af?

Om ons heen hangt en dwarrelt ontzettend veel stof in de lucht en daarom is het ook nauwelijks te voorkomen dat één of meerdere van die stofdeeltjes op een dag op je camerasensor terecht komen. Hoe goed je ook oplet bij het wisselen van lens; er komt een dag dat je te maken krijgt met stofdeeltjes op je sensor. In een foto manifesteren die zich als kleine ‘vlekjes’ die uiteraard steeds op dezelfde plek in je beeld verschijnen. Let op: een vuiltje op je frontlens kan hetzelfde effect veroorzaken, maak daarom altijd eerst je lens schoon voordat je denkt aan een vieze sensor. Als de vlekjes er daarna nog steeds zijn wordt het tijd om de sensor eens onder de loep te nemen.

Om goed te kunnen zien of je sensor vuil is, kun je het beste een speciale foto maken met een (erg) klein diafragma. Denk dan aan bijvoorbeeld f/16 of f/22. Maak een foto van een egaal oppervlak, bijvoorbeeld een vel papier. Zorg voor een lage ISO-waarde, want je bent op zoek naar een zo ‘schoon’ mogelijke foto. Hoe ‘schoner’ de foto, des te beter vallen de sensorvlekjes op. Het gekozen diafragma in combinatie met de lage ISO-waarde zorgt voor een lange sluitertijd. Zorg daarom voor een stabiele ondergrond of voor een statief.

Detective

Heb je de foto eenmaal gemaakt, dan is het tijd voor het betere detective-werk. Open de foto op je computer en kijk of je op het eerste gezicht onregelmatigheden kunt ontdekken. Zie je niets, dan kan dat betekenen dat je sensor schoon is. Juich echter niet te vroeg, want ook dan kan het nog steeds zo zijn dat er stofjes op je sensor zitten. Om écht goed te kunnen zien of je sensor vies is kun je het beste even aan het contrast van je foto gaan sleutelen. Verhoog het contrast eens flink en kijk daarna nog eens naar je beeld. Is er nog steeds niets te zien? Dan heb je geluk en is je sensor mooi schoon. Zie je kleine puntjes, vlekjes of erger verschijnen, dan is het tijd om je sensor schoon te maken. 

Schoonmaken†

Het schoonmaken van je camerasensor is uiteraard een heel secuur werk. Er kleeft een risico aan, want een sensor is kwetsbaar en tegelijkertijd het duurste onderdeel dat in heel je camera te vinden is. Je kunt dit werkje zelf doen, er zijn speciale schoonmaak-setjes te koop in de fotozaak. Omdat het zo’n secuur werk betreft is het echter verstandiger om hiervoor naar een specialist te stappen. Camerawinkels bieden deze service bijvoorbeeld aan, maar daarnaast zijn er ook bedrijven die zich volledig specialiseren op dit gebied. Die werken stofvrij en zorgen – onder garantie – voor een gegarandeerd vlekvrij resultaat. Dat kost uiteraard geld, maar het goed schoonhouden van je camerasensor is belangrijk en regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je altijd met ‘schone’ beelden thuiskomt. 

Geef een reactie

error: Content is protected !!