Invloed van licht bij landschapsfotografie

Bron: Photofacts / Nando Harmsen

Je beseft niet wat licht voor invloed op een foto heeft tot je een foto met en zonder zonlicht naast elkaar ziet. De verschillen vallen dan pas op. Nando Harmsen fotografeerde de krijtrots van Cap Blanc Nez aan de Opaalkust onder die omstandigheden.

Het is erg verleidelijk om snel te fotograferen. Zeker wanneer het landschap erg mooi is kan het aantrekkelijk zijn om de ene na de andere foto te maken. Maar het kan lonen om geduld te hebben, zeker wanneer het zonnetje doorbreekt.

De krijtrotsen aan de Opaalkust hebeft Nando Hamrsen onder wisselende omstandigheden gefotografeerd. Tijdens zijn masterclass lange sluitertijden heeft hij de prachtige rotsen van Cap Blanc Nez gefotografeerd. Eerst zonder zonlicht.

De foto is met 120 seconden gemaakt om beweging in de wolken te krijgen. Het geeft mooie lijnen en de rotsen reflecteren prachtig in het natte strand. Het was echter een paar minuten wachten tot het zonnetje een opening in de wolken kreeg.

Met het zonlicht verandert het landschap compleet. De instellingen van de camera zijn exact hetzelfde. De bewerking is exact hetzelfde. Het verschil is enorm.

Zoals je ziet, de keuze voor het licht heeft een enorme invloed op het uiteindelijke resultaat. Er is hierin geen goed of fout, alleen voorkeur. Wat je ook wilt laten zien, kies bewust en wacht dan op het juist moment.

Geef een reactie

error: Content is protected !!