Gebruik jij de back button focus? 

Source: DIGIFOTO Pro

De back button focus knop is heel handig om de scherpte te behouden bij bewegende onderwerpen. De knop is vergelijkbaar met het half indrukken van je ontspanknop, wat het moment is voor je camera om scherp te stellen in autofocus. Door de knop half ingedrukt te houden, kun je gemakkelijk het onderwerp volgen in een beweging zonder de scherpte te verliezen. Om de knop goed te gebruiken, zet je je camera op continue autofocus (AI Servo). Waar je de back button focus knop, of AF-ON vindt, is per camera verschillend.  Meestal aan de achterzijde van de camera  naast het LCD-schermpje. Google eventueel ‘back button focus’ en je cameramodel of kijk in de handleiding van jouw camera, dan vind je het snel.

Heb jij een semi- pro of pro model Nikon camera? Dan kun de in deze video meteen zien hoe je de back button focus kunt gebruiken op jouw Nikon-camera.

Bewegende onderwerpen scherp

Als je back button autofocus gebruikt, koppel je het scherpstellen en het afdrukken voor de foto los van elkaar. Het scherpstellen doe je met de knop zelf. Dit is vooral sneller, wat goed uitkomt bij snel bewegende onderwerpen. Bovendien volgt de camera het onderwerp, en behoudt dus de scherpte. Handig dus voor sportfotografie, kinderfotografie en wildlife en huisdieren. Het is voor beginnende fotografen vaak even wennen om de knop met je duim te bedienen, maar uiteindelijk zul je meer scherpe foto’s overhouden van bewegende onderwerpen.

In deze video zie je de Back Button Focus in actie:

Voordelen Back Button Focusing

Er zijn een aantal verschillende redenen om back button focusing te gebruiken, maar ze komen allemaal neer op één reden: efficiëntie. Met scherpstelling via de back button kun je voorkomen dat er scherp wordt gesteld door een schietgrage wijsvinger. Je krijgt geen magisch scherpere foto’s, maar kan wel efficiënter fotograferen. Back Button Focus is bedoeld om een paar tekortkomingen van traditionele scherpstelmethoden aan te pakken, zoals de tijd die nodig is om te schakelen tussen continue en enkele focusmodi.

Geef een reactie

error: Content is protected !!