Bron: Zoom.nl
Maskers
Als je een aanpassingslaag gebruikt, zal het je opvallen dat er naast het icoontje van die laag nog een tweede, nu nog volledig wit icoontje staat. Dat is een zogenaamd Masker. Bij andere lagen kun je dat ook krijgen, maar dan moet je dit zelf toevoegen via het knopje Laagmasker toevoegen onder in het lagenpalet (of het Laag-menu). Als je een masker voor je gezicht hebt, kunnen andere mensen je gezicht niet zien, behalve op de plekken waar gaten in dat masker zitten, zoals bij je ogen. Voor een masker in Photoshop geldt eigenlijk een beetje hetzelfde. Een masker is een zwart-witbeeld, dat van die laag als het ware een gezichtsmasker maakt. Het masker zelf geeft dan de ‘gaten’ aan op de volgende manier: daar waar het masker wit is, is de dekking van de laag 100% en zie je de laag normaal. Een volledig wit masker werkt dus hetzelfde als helemaal geen masker. Op plaatsen waar het masker zwart is, is een ‘gat’ in de laag en kijk je er dwars doorheen. Daar is de dekking dus 0%. Grijs is gedeeltelijk doorzichtig.
Een masker werkt dus eigenlijk net als het schuifje Dekking, maar dan op een gedeelte van de laag. Als je op het icoontje van het masker klikt, werk je vanaf dat moment in het masker zelf en niet in de laag. Je blijft echter wel gewoon de laag zelf (en dus het effect van het masker) op het beeldscherm zien. Als je het zwart-witte beeld van het masker wilt zien (bijvoorbeeld als je via knippen en plakken iets in het masker wilt plakken), klik je erop terwijl je de Alt-toets ingedrukt houdt. Je kunt een masker bewerken zoals je een foto bewerkt. Je kunt het bijvoorbeeld inschilderen met een penseel, of een gradiënt aanbrengen met het gereedschap Verloop, en zo precies bepalen wat wel (volledig) zichtbaar wordt en wat niet. Klik op het laagicoontje om weer in de laag zelf te werken. Je kunt een masker tijdelijk uitzetten door erop te klikken met de Shift-toets ingedrukt. Er komt dan een rood kruis doorheen. Met opnieuw Shift-klik activeer je het masker weer.
Voorbeeld van hoe een masker kan worden gebruikt om de aanpassingslaag alleen op de lucht te laten inwerken, en niet op het landschap eronder.
Overvloeimodus
Behalve met de Dekking en/of met een masker is er nog een derde manier waarop je een laag op de onderliggende foto kunt laten inwerken. Links van de Dekking zie je een pop-upmenu met het woord Normaal staan. Dit geeft aan dat de zogenaamde Overvloeimodus op Normaal staat. De overvloeimodus bepaalt hoe een pixel uit die laag inwerkt op de pixel eronder. Bij Normaal is dat alsof de pixels gestapeld zijn. Zolang de dekking 100% is en er geen masker op die plek is, dekt een pixel in deze laag de pixels in de lagen eronder af. Je kunt de overvloeimodus echter ook op allerlei andere instellingen zetten, zoals Donkerder, Lichter, Bleken, Bedekken of Kleur. Iedere overvloeimodus heeft weer een ander effect.
Eén voorbeeld: als je Bleken gebruikt, dan zullen witte pixels volledig dekkend blijven en zwarte pixels volledig transparant worden. Een grijstint geeft een navenant halftransparant effect. Hoe dit uitpakt, zie je op de bijgaande afbeelding. Hierbij is een foto van de maan in een laag geplaatst boven een foto van een zeilboot, links met de overvloeimodus gewoon op Normaal en rechts met de overvloeimodus op Bleken.
Ook de Overvloeimodus is gemaakt om een extra laag op je foto te verwerken.
Laagstijlen
Als je dubbelklikt net naast het icoontje van een laag, krijg je het venster Laagstijl. Dit venster heeft links de lijst met de zogenaamde Laagstijlen. Deze laagstijlen zijn het duidelijkst te demonstreren bij een tekstlaag. Met laagstijlen kun je allerlei effecten toevoegen aan de randen van objecten in de laag. Je kunt een slagschaduw maken, diepte-effecten aanbrengen en/of een gekleurde rand toevoegen. Klik je op zo’n stijl, dan krijg je rechts de instellingen ervan. Je ziet de aangebrachte laagstijlen onder het laagicoontje verschijnen, met weer zo’n ‘oogje’ ervoor om ze even snel aan en uit te kunnen zetten zonder opnieuw naar het dialoogvenster te hoeven gaan.
Je kunt customized stijlen toevoegen aan je tekst in Photoshop.
Objecten in lagen plaatsen
We hebben nu gezien hoe lagen op elkaar inwerken en hoe je via maskers delen van lagen weer onzichtbaar maakt. Maar hoe plaats je lagen boven elkaar? Als je een tekst toevoegt, doet Photoshop dat automatisch voor je. Tekst komt altijd meteen in een nieuwe laag.
Aanpassingslagen spreken ook voor zich, want dat zijn speciale lagen die je dus ook meteen als laag toevoegt. Maar hoe krijg je de maan in een aparte laag boven een foto van een landschap?
De wat onervaren ‘Photoshoppers’ zie je dit vaak doen via kopiëren en plakken. Als je een foto eerst helemaal selecteert (via Ctrl+A, of Cmd+A op de Mac), of je selecteert een gedeelte ervan via een van de selectiegereedschappen, dan kun je die foto of dat deel ervan naar het klembord kopiëren. Ga je vervolgens naar een andere foto toe en kies je Plakken, dan zal het klembord als nieuwe laag boven die andere foto komen te staan. Het nadeel van deze methode is dat je een forse aanslag doet op het geheugen als je complete foto’s in het klembord zet. Het is daarom beter om het klembord over te slaan, en via verslepen te werken. Nadat je een foto geheel of gedeeltelijk geselecteerd hebt, schakel je over naar het Verplaatsen-gereedschap helemaal bovenaan. Daarmee kun je die selectie gewoon van de ene foto naar de andere foto slepen. De selectie wordt vervolgens een nieuwe laag in die andere foto.
Als je Photoshop zo hebt ingesteld dat beide foto’s als tabbladen worden getoond, kan dit een beetje lastig gaan. Je moet de selectie dan eerst op het tabje van de tweede foto trekken, lang genoeg wachten totdat Photoshop die tweede foto laat zien, en dan de cursor binnen die foto slepen. Daarna mag je pas de muisknop loslaten. Handiger is om in dat geval gewoon even het menu Venster, Ordenen te kiezen. Daarmee kun je weergeven hoe Photoshop twee of meer geopende foto’s moet weergeven, bijvoorbeeld als twee halve vensters netjes naast elkaar.