Wat is de back button focus en wanneer gebruik je het?

Bron: digifoto Starter

De back button focus knop is heel handig om de scherpte te behouden bij bewegende onderwerpen. De knop is vergelijkbaar met het half indrukken van je ontspanknop, wat het moment is voor je camera om scherp te stellen in autofocus. Door de knop half ingedrukt te houden, kun je gemakkelijk het onderwerp volgen in een beweging zonder de scherpte te verliezen. Om de knop goed te gebruiken, zet je je camera op continue autofocus (AI Servo). Waar je de back button focus knop, of AF-ON vindt, is per camera verschillend.  Meestal aan de achterzijde van de camera  naast het LCD-schermpje. Google eventueel ‘back button focus’ en je cameramodel of kijk in de handleiding van jouw camera, dan vind je het snel.

Heb jij een semi- pro of pro model Nikon camera? Dan kun de in deze video meteen zien hoe je de back button focus kunt gebruiken op jouw Nikon-camera.

Bewegende onderwerpen scherp

Als je back button autofocus gebruikt, koppel je het scherpstellen en het afdrukken voor de foto los van elkaar. Het scherpstellen doe je met de knop zelf. Dit is vooral sneller, wat goed uitkomt bij snel bewegende onderwerpen. Bovendien volgt de camera het onderwerp, en behoudt dus de scherpte. Handig dus voor sportfotografie, kinderfotografie en wildlife en huisdieren. Het is voor beginnende fotografen vaak even wennen om de knop met je duim te bedienen, maar uiteindelijk zul je meer scherpe foto’s overhouden van bewegende onderwerpen.

In deze video zie je de Back Button Focus in actie:

Kader aanpassen

Ook gebeurt het regelmatig dat je scherpstelt met de focuspunten in je camera, door de sluiter half in te drukken, en vervolgens het kader aanpast. Dan wil de camera de scherpte weer bijstellen naar wat er op dat moment in het focuspunt te zien is. Zo ligt de scherpte nog niet op het door jou gekozen punt.. Om dat te voorkomen kun je automatisch scherpstellen op het door jou gekozen punt en vervolgens overschakelen op handmatig scherpstellen. Of de sluiter al die tijd half ingedrukt houden. Zo kun je je kader aanpassen en de foto maken. Maar, je kunt hiervoor ook de back focus knop gebruiken. Stel scherp op het punt dat je wil, druk de knop in en je kunt het kader veranderen zonder dat je camera de focus bij gaat stellen. Omdat de knop achterop de camera zit (en de knop waarmee je van auto naar handmatig scherpstellen vaak op de lens zit), gaat het sneller, zeker wanneer je eenmaal aan het gebruik gewend bent.

Geef een reactie

error: Content is protected !!