Gebruik jij Back Button Focusing?

Bron: DIGIFOTO Pro

Back Button Focusing houdt in dat de autofocus van een camera wordt losgekoppeld van de ontspanknop. Deze wordt verplaatst naar een knop onder de rechterduim op de achterkant. Dit is een nuttige video van 4,5 minuten van Canon Australië. Hierin wordt getoond hoe je aan de slag kunt met deze focustechniek op je Canon DSLR of spiegelloze camera.

Leer hoe je de focus van de knoppen kunt verleggen met deze stapsgewijze videogids van Canon Collective Ambassador, Kass Brumley. In onderstaande video leer je hoe back-button focus werkt. En hoe je het instelt op een Canon EOS 5D Mark IV en vergelijkbare modellen.

De vier basisstappen zijn het uitschakelen van de autofocus van de sluiterknop (1:53), het selecteren van “Meter start” (2:13), het toewijzen van uw AF-ON knop (2:33) en het selecteren van de scherpstelmodus (2:53) .

Instructie video Canon

Voordelen Back Button Focusing

Er is een aantal verschillende redenen om back button focusing te gebruiken. Maar ze komen allemaal neer op één reden: efficiëntie. Met scherpstelling via de back button kun je voorkomen dat er scherp wordt gesteld door een schietgrage wijsvinger. Je krijgt geen magisch scherpere foto’s, maar kan wel efficiënter fotograferen. Back Button Focus is bedoeld om een paar tekortkomingen van traditionele scherpstelmethoden aan te pakken, zoals de tijd die nodig is om te schakelen tussen continue en enkele focusmodi.

back focus

Met de scherpstelknop op de achterkant is het eenvoudiger om te schakelen tussen automatische en handmatige scherpstelling. Op veel lenzen hoef je de AF switch niet over te schakelen naar handmatige scherpstelling wanneer je de Back Button gebruikt. De autofocus stopt wanneer u de knop loslaat. Dus u hoeft alleen maar de lens te draaien om de scherpstelling aan te passen. Dat is niet mogelijk wanneer de knop om een foto te nemen ook de autofocus activeert.

Geef een reactie

error: Content is protected !!