Waarom moet je geheugenkaarten formatteren en hoe doe je dat?

Bron: Digifoto starter

Wanneer je gaat fotograferen, zorg je natuurlijk voor voldoende geheugen. Je kunt het beste met een schone lei beginnen en je SD-kaart helemaal leegmaken. Je kunt op je computer of in je camera ervoor kiezen om je foto’s handmatig te verwijderen door ‘alles wissen’ te selecteren, of de foto’s nog even nalopen en ze één voor één wissen. Je zal zien dat je op die manier weer ruimte creëert voor je nieuwe foto’s, toch is het niet de beste manier.

Verschil wissen en formatteren

Wanneer je je foto’s handmatig verwijdert, wordt de ruimte die de foto’s innemen op het kaartje vrijgegeven, zodat er weer een nieuwe foto overheen opgeslagen kan worden. De foto’s worden dus niet echt verwijderd. De ruimte wordt weer beschikbaar gesteld aan de camera om een nieuwe foto overheen op te slaan. Je kunt de gewiste foto’s niet meer zien of terughalen, maar de ruimte op het kaartje is nog wel bezet. Dit kan problemen geven als je de geheugenkaart ook in een andere camera gebruikt. Deze camera herkent de overschrijfbare ruimte misschien niet, waardoor hij denkt dat er veel minder ruimte beschikbaar is op de kaart.

Bij het formatteren wordt je geheugenkaart écht gewist. De hele ruimte die op de kaart staat is weer beschikbaar en de inhoud ervan wordt helemaal gewist. Voordat je je kaart formatteert moet je absoluut zeker zijn dat je een goede backup hebt gemaakt.

Wanneer je handmatig je foto’s wist en dat een foutje was, kun je ze in veel gevallen wel weer terug halen door een speciaal recovery programma te downloaden of je kaart langs te brengen bij een computerwinkel. Wanneer je je kaart hebt geformatteerd kan dat in veel gevallen ook nog wel, maar zorg er dan voor dat je geen nieuwe foto’s maakt, want deze zullen de oude data automatisch overschrijven. Bovendien is voorkomen beter dan genezen en bestaat het formatteren meestal uit meerdere stappen waarbij steeds bevestiging wordt gevraagd. Je kaart per ongeluk formatteren komt dus bijna nooit voor.

Formatteren in je camera of op de computer

Je kunt je geheugenkaarten formatteren in je camera, wanneer je deze steeds in dezelfde camera gebruikt is dat de beste optie. Ook kun je je SD-kaarten, CF-kaarten en usb-sticks formatteren door ze in de computer in te pluggen. Dan kun je verschillende soorten formatteren kiezen, ieder speciaal voor gebruik in andere soorten apparaten en software. Het kan soms foutmeldingen opleveren wanneer je je geheugenkaart in meerdere apparaten gebruikt. Dat is dan ook niet aan te bevelen.

Formatteren van nieuwe SD-kaarten

Ook een hele nieuwe geheugenkaart kun je, voor gebruik, het beste formatteren met je camera. Zo weet je zeker dat de bestandsindeling overeenkomt met die van je camera. Neem ook altijd even de tijd om je kaart te ontkoppelen van je computer voordat je ‘m uit de kaartsleuf haalt.  Dit is belangrijk omdat jij misschien wel denkt dat de computer klaar is met communiceren met de kaart, maar dat er op de achtergrond toch nog een proces bezig kan zijn. Correct loskoppelen laat de computer weten dat de communicatie nu moet stoppen, zodat je de kaart veilig kunt verwijderen. In Windows heb je rechtsonder in het beeldscherm een icoon voor het veilig verwijderen van usb-media. Op een Mac kun je de ‘eject’ knop gebruiken die op het toetsenbord zit

Conclusie

Formatteren is een grondiger proces dan het handmatig wissen van je foto’s. Formatteer dus je nieuwe SD kaart voordat je ermee aan de slag gaat en wanneer het kan ook tussendoor. Op die manier voorkom je foutmeldingen en vervelende communicatieproblemen tussen jouw camera en de geheugenkaart.

Geef een reactie

error: Content is protected !!