Hoeveel clicks heeft mijn camera al gemaakt?

Source: Zoom.nl

Als je een tweedehandscamera gaat kopen, zijn er naast het aantal kliks nog een heleboel andere dingen waar je op moet letten! Lees al onze tips in dit artikel.

Tweedehandscamera kopen

Als je een tweedehands auto koopt wil je graag weten hoeveel km deze al heeft gereden en bij een camera is dat niet anders. Een tweedehandscamera kan namelijk relatief weinig gebruikt zijn, ondanks dat deze al een aantal jaar oud is. De waarde ligt in dat geval een stukje hoger.

Het aantal clicks geeft precies aan hoe vaak de sluiter van de camera al gesloten is. De sluiter is, naast de spiegel, een van de weinige bewegende delen van de camera. Het aantal clicks geeft dan ook een goede indicatie van de mate van slijtage.

Het aantal clicks terugvinden

Verreweg de makkelijkste manier om het aantal clicks te achterhalen, is door de website van camerashuttercount.com te gebruiken. Hier kan je een van je meest recente JPEG of RAW-bestanden uploaden en dan gaat de website voor je aan de slag. Naast het aantal clicks, wordt hier ook de verwachte levensduur van de camera weergegeven en dat is nuttige informatie wanneer je de camera gaat verkopen.

De website is echter niet perfect en lang niet altijd kan het aantal clicks weergegeven worden. In dat geval kan je via PICmeta een gratis programma downloaden dat alle metagegevens van je foto’s inzichtelijk maakt.

Het programma geeft een enorme hoeveelheid aan informatie in het rechter menu. Selecteer een recente foto en kies rechtsboven voor ‘exif’.


Scroll naar onder tot je het cameramerk tegenkomt. In deze lijst vind je onder het kopje ‘image count’ het aantal clicks van je camera.


Geef een reactie

error: Content is protected !!