Reflecties maken met Photoshop

Bron: Photofacts / Michelle Peeters

Je kunt een reflectie-effect prima op een landschaps- of stadsgezichtsfoto toepassen, maar eigenlijk kun je het overal voor gebruiken, van mensen tot producten.

 

Photoshop reflectie maken

Voor een landschapsfoto ga je als volgt te werk: selecteer in de gereedschapsbalk het gereedschap Rechthoekig selectiekader (M) en selecteer het gebied vanaf de horizonlijn helemaal tot aan de bovenkant van de afbeelding.

Druk nu op Command-J (pc: Ctrl-J) om dit geselecteerde gebied op een eigen laag te zetten. Vervolgens druk je op Command-T (pc: Ctrl-T) om Vrije transformatie te activeren.

Photoshop reflecties maken

Klik met de rechtermuisknop ergens in het selectiekader en kies, in het snelmenu dat verschijnt, Verticaal omdraaien, om de afbeelding op deze laag ondersteboven te zetten. Je kunt dit ook via het menu doen: Bewerken, Transformatie, Verticaal omdraaien.

Photoshop reflectie maken 3

Druk op de Return-toets (pc: Enter) om de transformatie vast te leggen. Schakel nu over naar het gereedschap Verplaatsen (V), houd de Shift-toets ingedrukt (om dingen perfect recht te houden terwijl je sleept) en sleep deze omgedraaide laag naar beneden totdat de bovenkant de horizonlijn in je originele afbeelding raakt. Zo creëer je een weerspiegeling.

Photoshop reflecties maken 4

Eventueel kun je de dekking van de nieuwe laag (met de weerspiegeling) nog wat verlagen zodat de golfjes weer een beetje zichtbaar worden. En daarnaast kun je de laag wat vervagen met Gaussian blur voor een wat natuurlijker effect.

Photoshop reflectie maken 5

 

Geef een reactie

error: Content is protected !!