Kleurprofielen

Source: digifoto Starter

Hoe en wat van kleurprofielen

Kleurprofielen zijn belangrijk. Door ervoor te zorgen dat je de juiste kiest, voorkom je kleuren die totaal afwijken van jouw foto. Want het is natuurlijk zonde om veel tijd in de nabewerking te steken en vervolgens, wanneer je de foto bijvoorbeeld online zet of af laat drukken, een heel ander resultaat terug te zien. Hoe zit het dan precies?

kleurprofielen, kleur, kleurprofiel

Verschillende kleurprofielen

De verschillende termen voor kleurprofielen, als sRGB, Adobe RGB en ProPhoto RGB, geven het kleurbereik van de foto aan. RGB staat voor rood, groen en blauw, de kleuren waarmee digitale camera’s alle andere kleuren in het kleurenspectrum samenstellen. Bij een 8-bit foto zijn er 16,7 miljoen kleuren (256 tinten rood maal 256 tinten groen maal 256 tinten blauw), in een 16-bit foto zijn er 281 triljoen kleuren (65.536 x 65.536 x 65.536).

Wat betekent dat?

Kleurprofielen verschillen dus van elkaar in omvang. In de ene kleurruimte kunnen meer kleuren worden weergegeven dan in de andere. Zie het als het grote verfpalet in de bouwmarkt. Het ene merk heeft 1000 verschillende kleuren verf. Een ander heeft de stapjes in kleiner gemaakt en de verschillende verfsoorten liggen in kleurnuance dichter bij elkaar. Hij heeft er dus meer, eg 5000. Weer een ander heeft voor nog kleinere stapjes gekozen en heeft misschien wel 10.000 kleuren in z’n assortiment.

Wie heeft de grootste?

In onze digitale verfwinkel komt het erop neer dat sRGB het kleinste assortiment heeft, dan komt AdobeRGB en ProPhotoRGB heeft een hele eigen bouwmarkt nodig met het grootste kleuren assortiment. Het is niet perse zo dat sRGB, omdat het het minste kleurbereik heeft, slechter is. Het sRGB kleurprofiel (in fotobewerkingsprogramma’s ook wel IEC 61966-2.1 genoemd) is ongeveer 20% kleiner dan Adobe RGB 1998 en 50% kleiner dan ProPhoto RGB.

Hoe komt een foto aan een kleurprofiel?

Als je de foto nabewerkt in bijvoorbeeld Photoshop, gebruik je een bepaald kleurprofiel. Dit profiel vertelt aan apps en web browsers en printers hoe ze kleuren – die jij aan je foto hebt meegegeven in de nabewerking – moeten interpreteren. Een goede gewoonte is daarom om het kleurprofiel in te sluiten (te embedden) in je fotobestand. Dit voegt ongeveer 3 tot 4 kB aan je bestand toe, dus in de meeste gevallen is het de moeite waard.

kleurprofielen, kleur, kleurprofiel

Exporteren met kleurprofiel

Sla een extra versie van je foto’s die je voor het web bewaart op naast het origineel, dat een hogere kwaliteit heeft. Vaak kun je het kleurprofiel eenvoudig insluiten door een vinkje te zetten bij het exporteren van de foto. Is deze optie er niet, dan zal het nabewerkingprogramma zich houden aan de vooraf gekozen kleurruimte, of het zal sRGB’s web specifieke profiel zijn. Je kunt dit eenvoudig controleren door je originele foto open te houden en tegelijkertijd je foto in een betrouwbare browser (bijvoorbeeld Chrome) te openen. Zo kun je de kleuren met elkaar vergelijken.

Kleurprofielen lijken enorm ingewikkeld, en misschien is het een tikkeltje technisch. Zorg ervoor dat je weet in welk kleurprofiel je nabewerkt en houd het in de gaten bij exporteren.

 

Geef een reactie

error: Content is protected !!