HDR – wat is dat ?

Bron: Digifoto

Menselijk oog ís HDR (high dynamic range)

Het menselijk oog is nog altijd beter dan de sensors van digitale camera’s. Eén terrein waar je dat vooral goed merkt, is een scène met hoge contrasten. Denk bijvoorbeeld eens aan een straatje met een groot gebouw, en een scherp zonnetje. Een deel van de straat baadt in het harde zonlicht. Maar, het hoge gebouw werpt een grote, donkere schaduw op een deel van datzelfde straatje.

HDR, contrast

HDR voor foto’s

Je camera zal hier waarschijnlijk moeite mee hebben. Het lichte deel zal te licht worden op de foto, en het donkere deel te donker of helemaal zwart.
In dat geval kan HDR uitkomst bieden. Met HDR maak je niet één foto, maar een serie foto’s waarbinnen elke foto een andere belichting krijgt. Achteraf worden de foto’s uit de serie samengevoegd tot één foto waardoor zowel de over- als onderbelichte delen makkelijk aangepast kunnen worden. En alle delen goed belicht in de foto terecht komen.

Hoe doe je dit?

Om HDR foto’s te kunnen maken, is het belangrijk dat je weet hoe je handmatig je belichtingsinstellingen moet maken. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je ‘serie’ vanaf precies dezelfde plek gemaakt wordt. Daarvoor kun je het beste een statief gebruiken. Natuurlijk kun je je camera ook ergens ander op plaatsen (een muurtje of bankje), maar je verandert tussendoor de instellingen – en zit dus aan je camera – en dat zal je waarschijnlijk nauwelijks lukken zonder de camera te bewegen als deze niet goed vast staat.

HDR, high dynamic range, contrast

Aan de slag met HDR

Stel je camera op en stel scherp. Zet daarna de focus op handmatig, om te voorkomen dat de autofocus tussendoor gaat zoeken. De focus moet in alle opnamen op dezelfde plek liggen. Hoeveel foto’s je maakt kun je zelf bepalen en is afhankelijk van de omstandigheden. Meestal is drie opnamen genoeg. Maak de eerste foto zonder belichtingscompensatie, dus je belichtingsmeter netjes op het midden. Draai vervolgens één stop donkerder en één stop lichter. Let op: op veel camera’s is één stop drie tikjes. Je kunt eventueel meerdere foto’s maken, door nog een stop donkerder en nog een stop lichter te gaan.

Nabewerken

Vervolgens voeg je de foto’s samen. Een programma dat speciaal gemaakt is voor HDR, en bovendien gratis te downloaden is, is Photomatix. Druk op het knopje ‘Generate HDR image’ en selecteer de foto’s die je hebt gemaakt met de verschillende belichtingen. Wacht even totdat het programma gereed is en klik daarna op ‘Tone Mapping’. Het programma Photomatix zal nu de HDR-foto voor je klaarmaken. Je kunt meerdere bewerking maken met het programma, of naderhand nog verder gaan met het nabewerken van je foto in Photoshop, maar in principe heb je al een HDR foto.
Je kunt ook direct in Photoshop aan de slag (Bestand > Automatisch > Samenvoegen tot HDR Pro), als je dat liever doet.

 

Geef een reactie

error: Content is protected !!