10 handige sneltoetsen van Lightroom

Bron: Zoom

Doe je in Adobe Lightroom alles nog met de muis? We geven je 10 handige sneltoetsen om je workflow sneller te maken!

Om je workflow sneller te maken kun je in Adobe Lightroom gebruiken van talloze sneltoetsen. Het duurt vaak even voordat je deze eigen hebt gemaakt en precies weet welke toets je waarvoor moet gebruiken, maar het is erg handig ze te gebruiken! We geven je 10 sneltoetsen die in eerste instantie je workflow gemakkelijker maken.

G: Bibliotheekweergave! Wil je weer terug vanaf de modus Ontwikkelen naar je Bibliotheek? Gebruik dan de G!

E: Wil je op een foto inzoomen uit de bibliotheek? Gebruik dan deze sneltoets voor de Loepweergave!

D: Naar de modus Ontwikkelen, dit kan zowel vanuit de Bibliotheek met het overzicht, als vanuit de Loepweergave!

R: Door op de R te drukken wanneer je in de modus Ontwikkelen op een foto staat ingezoomd, komt het bekende raster tevoorschijn op de foto en kun je bijvoorbeeld checken of je de Regel van Derden goed hebt toegepast in je foto!

L: Deze sneltoets betekent ‘Lichten uit’. Je kunt je foto bekijken in een soort nacht-stand, zonder poespas en kaders eromheen. Druk je een tweede keer op de L, krijg je de foto nog duidelijker te zien met een donkere achtergrond.

\: Heb je een bewerking gedaan? Dan druk je op de toets \ om het origineel nog een keer te bekijken! Druk je een tweede keer op deze sneltoets, dan kom je weer terug op de bewerkte foto!

Wil je zowel het origineel als de bewerkte versie naast elkaar zien om te vergelijken? Dan kun je hiervoor de Y als sneltoets gebruiken!

V: Met deze sneltoets zet je je foto in Ontwikkelen gelijk om in een zwart-wit foto. Handig!

CMD + Z of CTRL + Z : Wil je een stap terug of heb je een verkeerde bewerking gemaakt? Geen zorgen! Dan gebruik je deze combinatie van sneltoetsen om de actie ongedaan te maken!

Q: Heb je een portret gemaakt? Dan kun je met de Q snel naar de Spot Removal Tool. Hiermee kun je het model retoucheren en bijvoorbeeld vlekjes in het gezicht wegwerken.

EXTRA: Natuurlijk is het ook handig om te weten hoe je snel in- en uitzoomt op een foto! Dit zijn de sneltoetsen CMD/CTRL en de + en -! Ook hiermee kun je terug naar het overzicht van alle foto’s en inzoomen op een geselecteerde foto!

EXTRA EXTRA: Heb je een toets ingedrukt en wil je deze functie weer kwijt, zoals de Spot Removal-sneltoets (Q), dan druk je op ESC!

Geef een reactie

error: Content is protected !!