Wat is back button focus?

Source: digifoto Starter

Wat is back button focus?

Om de knop goed te gebruiken, zet je je camera op continue autofocus (AI Servo). Waar je de back button focus knop, of AF-ON vindt, is per camera verschillend.  Meestal aan de achterzijde van de camera. Google eventueel ‘back button focus’ en je cameramodel, dan vind je het gemakkelijk.

Bewegende onderwerpen scherp

Als je back button autofocus gebruikt, koppel je het scherpstellen en het afdrukken voor de foto letterlijk van elkaar los. Het scherpstellen doe je met de knop zelf. Dit is vooral sneller, wat goed uitkomt bij snel bewegende onderwerpen. Bovendien volgt de camera het onderwerp, en behoudt dus de scherpte. Handig dus voor sportfotografie, kinderen, natuurfotografen, noem maar op. Het is even wennen om de knop met je duim te bedienen, maar uiteindelijk zul je meer scherpe foto’s overhouden van bewegende onderwerpen.

back button focus, AI Servo, scherpstellen

Kader aanpassen

Ook gebeurt het regelmatig dat je scherpstelt met de focuspunten in je camera, door de sluiter half in te drukken, en vervolgens het kader aanpast. Dan wil de camera de scherpte weer bijstellen naar wat er op dat moment in het focuspunt te zien is. Zo ligt de scherpte nog niet op het door jou gekozen punt.. Om dat te voorkomen kun je automatisch scherpstellen op het door jou gekozen punt en vervolgens overschakelen op handmatig scherpstellen. Of de sluiter al die tijd half ingedrukt houden. Zo kun je je kader aanpassen en de foto maken. Maar, je kunt hiervoor ook de back focus knop gebruiken. Stel scherp op het punt dat je wil, druk de knop in en je kunt het kader veranderen zonder dat je camera de focus bij gaat stellen. Omdat de knop achterop de camera zit (en de knop waarmee je van auto naar handmatig scherpstellen vaak op de lens zit), gaat het sneller, zeker wanneer je eenmaal aan het gebruik gewend bent.

back button focus, AI Servo, scherpstellen

Wennen aan back button focus

Omdat de knop aan de achterkant van je camera zit, bedien je deze met je duim. Dat is vaak even wennen, in het begin is het voor je duim even zoeken om de juiste knop te vinden. Maar, als je eenmaal aan het gebruik gewend bent, is het enorm handig. Veel professionele fotografen raden het gebruik van de back button focus knop dan ook aan.

Geef een reactie

error: Content is protected !!