Transformatie van een Skyline | Lightroom bewerking

Deze volledige fotobewerking op video gaat in op onder andere digitaal het perspectief veranderen en een zwart-wit-omzetting toepassen.

Bron: Zoom.nl-Eline Sips

Transformatie van een Skyline | Lightroom edit sessie © thumbnail, edit, sessie, lightroom

In deze Lightroom edit sessie gaan we weer van A tot Z een foto bewerken. Deze keer gaan we aan de slag met het digitaal veranderen van perspectief en een zwart-wit-omzetting!

Lightroom edit sessie op video

Wil je deze volledige fotobewerking voor je ogen zien gebeuren? Bekijk dan deze video met daarin alle verschillende aanpassingen!

Complete transformatie van een skyline in Lightroom

De oorspronkelijke RAW-foto:

Foto: Wil van Gorp

Wil van Gorp heeft zijn eigen foto vanzelfsprekend ook op zijn eigen manier bewerkt. Dit is zijn resultaat:

Vervorming corrigeren en perspectief veranderen

Zoals altijd, beginnen we met de standaard lenscorrecties. Zowel de optie kleurafwijking corrigeren, als de optie correcties profiel inschakelen, gebruiken we hier. Vooral die tweede is van belang, omdat het automatisch de vervorming van het objectief corrigeert.

Omdat we schuin op de skyline kijken, maar eigenlijk het liefst een rechte horizon willen, gaan we het perspectief in de foto digitaal corrigeren met de Lightroom Upright tool. Deze functie heeft verschillende automatische mogelijkheden, maar we gaan bij deze foto heel nauwkeurig werken en zelf bepalen welke lijnen belangrijk zijn. We beginnen met de verticale lijn. Hiervoor gebruiken we de mast van het One World Trade Center als referentiepunt. Je trekt de lijn van de upright tool dus gelijk met de mast.

Daarna gebruiken we de kaderand voor de horizontale lijn, omdat we deze ook uiteindelijk als horizon gaan gebruiken. Je trekt weer op dezelfde manier een lijn langs de kade. Zodra je deze loslaat zie je dat het programma de lijnen meteen met elkaar combineert en de foto rechttrekt.

Uitsnede maken en hijskraan weghalen

Vervolgens maken we een uitsnede, waarbij we alleen focussen op de skyline. Het One World Trade center is het meest prominente gebouw uit de rij, dus deze plaatsen we als hoofdonderwerp op de snijpunten van de regel van derden.

Omdat de hijskraan links in het beeld normaal gesproken niet zichtbaar is in de Skyline en omdat deze nu een beetje de aandacht wegtrekt van de andere gebouwen, halen we deze weg. Hiervoor gebruiken we de kloonstempel, onder de optie ‘vlekken verwijderen’. We gebruiken een grote mate van doezelaar, omdat je zo een subtiele overgang krijgt tussen de gebieden die niet aangepast zijn. We halen alleen het uitstekende deel van de kraan weg, omdat je het onderste gele gedeelte straks nauwelijks nog ziet door de zwart-wit-omzetting.

Nevel verwijderen en zwart-wit-omzetting

In de foto is sprake van een bepaald soort nevel, ofwel mist of een vorm van luchtvervuiling. Lightroom heeft onder het menu ‘effecten’ een slider waarmee je deze extra kan benadrukken, of juist weg kan halen. We halen de nevel in dit geval weg zodat er meer contrast in de foto komt.

Vervolgens zetten we de foto om in zwart-wit en gaan we de belichting corrigeren. We zorgen ervoor dat de Skyline sterk afsteekt tegen het lichte water en de lichte lucht. We zetten daardoor de zwart- en wittinten extra aan, zwakken de hooglichten en schaduwen wat af en vergroten het contrast door de helderheid te verhogen.

Bij de zwart-wit-mix verfijnen we de zwart-wit-omzetting. Door de kleurenfoto naast de omzetting weer te geven, kan je zien waar de kleuren zitten die je in dit geval gaat aanpassen. In dit geval halen we de blauwe en gele tinten wat omlaag, zodat er meer doortekening in de wolken zichtbaar wordt.

 

Dit benadrukken we nog extra met meer contrast in de lucht. Dit doen we door een gegradueerd filter van boven naar onder door het beeld te laten lopen. Ook op het water passen we zo’n filter toe; ditmaal om het water nog net iets lichter te maken.

De afwerking van de foto

Onder het menu details vind je een slider met de naam ‘luminantie’. Hiermee kan je ruis corrigeren in het beeld. Vooral in de gebieden die lichter zijn geworden dan de oorspronkelijke foto, is nogal wat ruis zichtbaar. We verscherpen het beeld nog een beetje, zodat zelfs de kleinste raampjes haarscherp zijn. Als laatste voegen we nog een klein vignet toe, om nog iets meer aandacht op de Skyline te leggen.

 

Het resultaat

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

error: Content is protected !!