Hoe maak je een silhouetfoto?

Hoe maak je nu een goede silhouetfoto? Zoom geeft je een aantal tips over de juiste instellingen en nabewerking!

Bron: Zoom.nl

Kies een geschikt tijdstip

Silhouetten bij daglicht fotografeer je het beste als de zon laag staat. Dat is dus ofwel aan het begin van de dag, of aan het einde bij zonsondergang. Het licht is op dat moment bovendien sowieso erg mooi om te fotograferen, omdat de kleuren in het gouden uurtje erg warm zijn. Staat de zon al iets hoger, maar ben je toch op zoek naar silhouetvorming? Probeer dan een lager standpunt in te nemen, zodat de zon achter je onderwerp komt te staan.

foto6d

Schakel alle automatische functies uit

Silhoutvorming is voor de camera erg ingewikkeld om goed uit te voeren. In sommige gevallen krijg je automatisch een veel langere sluitertijd, om de onderbelichte delen alsnog uit te lichten. In andere gevallen klapt de camera de interne flitser uit om zelf het onderwerp bij te lichten. Door op manual te fotograferen kan je zelf veel meer invloed uitoefenen op je silhouetvorming.


liannesnoek

Instellingen voor een mooie silhoutvorming

Qua scherpstelling kan je eenvoudig scherpstellen op je hoofdonderwerp. Omdat er grote contrastverschillen zijn, zal je moeten focussen op de overgang tussen onderwerp en achtergrond. Door een korte sluitertijd en klein diafragma te gebruiken, kan je eenvoudig je foto onderbelichten, zodat er minder details zichtbaar zijn binnen het silhouet. Kies ook voor een lage iso-waarde, omdat ruis in de zwarte delen al snel zal opvallen.

pauley

Nabewerking

In je nabewerking is het heel eenvoudig om je silhouet extra te versterken. Door schaduwen en hooglichten extra aan te zetten en het contrast te verhogen, zal je zien dat je silhouet al snel wat meer pit heeft. Je kan natuurlijk ook met penselen aan de slag gaan om heel gericht bepaalde delen uit je foto wat meer of minder te belichten, maar dat vraagt natuurlijk wel om iets meer tijd!

Wil je een extreem silhouet-effect? Probeer dan eens deze creatieve bewerking in Photoshop Elements!

Silhouetten in de studio

Silhouetten hoef je natuurlijk niet alleen met daglicht te maken, je creëert ze veel eenvoudiger zelf in je eigen fotostudio! Ook hier draait het natuurlijk om tegenlicht. Zorg ervoor dat het grootste gedeelte van het licht dus van de achterkant van je onderwerp vandaan komt. Kies het liefst ook voor gericht licht en vermijd in dit geval de softbox. Zo krijg je de meest strakke schaduw en het meeste contrast in je silhouet.

rob-vrijburg

Geef een reactie

error: Content is protected !!