Ruis verwijderen

Bron: Zoom.nl
Ben jij ook zo’n fotograaf die het liefst de sfeervolle verlichting van een stad bij nacht vastlegt? Dan ben je vast regelmatig tegen bergen ruis in je foto’s aangelopen. In deze Lightroom Quick Tip kijken we naar ruis in avondfoto’s en hoe we dit kunnen verminderen.

De bewerking

Avondfoto’s, zoals deze, spreken ontzettend tot de verbeelding, maar worden doorgaans gemaakt met een hoge iso-waarde. Dit is de voornaamste oorzaak van ruis in je foto. Soms valt het mee en lijkt de ruis op de korrel van een foto gemaakt met een analoog filmrolletje. Het kan zich echter ook tonen als lelijke groene en paarse pixels.

Om de ruis te verhullen, kun je een foto omzetten naar zwart-wit, maar dat is niet altijd de beste oplossing. Om iets aan de ruis te doen, passen we in dit geval ruisreductie toe. Deze vind je onder het kopje details in de ontwikkelmodule van Lightroom.

Vervolgens is het simpel: zoek een gebied uit met ruis, zoals in de schaduw van het model. Zoom in tot 100% en beweeg het schuifje bij luminantie naar rechts. Je ziet de ruis nu verdwijnen. Let wel op: te veel ruisreductie haalt alle details uit je foto en laat het lijken alsof alle kleuren zijn uitgeveegd.

Als je tevreden bent met de hoeveelheid ruisreductie, kun je via het schuifje detailweer een beetje detail terugdraaien in je foto. Wees ook hier voorzichtig: te veel doet het effect van de ruisreductie teniet.

Nu is de ruis minder, maar heeft de foto ook minder detail. Daarom gaan we de foto verscherpen. De vuistregel is dat de waarden van verscherping en ruisreductie samen 100 moeten zijn. In dit geval hebben we gekozen voor ruisreductie van 49, dus stellen we verscherping in op 51.

Het resultaat

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

error: Content is protected !!