Photoshop Quicktip: haarkleur aanpassen 

Bron: Zoom.nl

In deze Quicktip-video leer je in één minuut de haarkleur van je model aan te passen in Photoshop!

Voor en na


Oorspronkelijke foto: Kortman

De video


Natuurlijk kan je deze techniek ook voor allerlei andere objecten gebruiken! Verander bijvoorbeeld ook eens de kleur van een bril, een muur, of een meubel- of kledingstuk.

Het haar selecteren

Open de foto in Photoshop en kies voor de ‘Quick Selection Tool’. Hiermee ga je het haar selecteren. Vergroot en verklein je penseel, om nauwkeuriger te kunnen werken. Heb je per ongeluk iets teveel geselecteerd? Als je de ALT-toets ingedrukt houdt, kan je weer stukken deselecteren. Hoe nauwkeuriger je werkt, des te natuurlijker het eindresultaat eruit zal zien. Loop voordat je verder gaat nog even goed de randen na, om er zeker van te zijn dat je alle lokken hebt en dat je geen huid, achtergrond of kleding hebt meegeselecteerd.

De selectie verfijnen

Als je de grote haarpunten goed hebt geselecteerd, dan kan je de fijne haartjes het beste aanpakken met ‘refine edge’. Hiermee zorg je dat effecten die je toepast op je selectie, straks geleidelijk overgaan in het niet-geselecteerde gedeelte van je foto. Als je ‘smart radius’ aanvinkt, dan probeert het programma zelf te onderscheiden welke stukjes juist wél en welke niet tot de selectie behoren. Kleine haartjes worden door deze optie vaak goed herkend! Door de radius aan te passen, bepaal je in welke mate het effect toegepast moet worden. Omdat het hier gaat om een redelijk lage resolutie foto, is de radius dus ook maar laag ingesteld.

De haarkleur aanpassen

Ga naar je lagen en kies onderaan ‘create new fill or adjustment layer’. Kies vervolgens voor ‘selective color’. Door je zwarttinten aan te passen, kan je meer of minder contrast creëren in het haar. Haarlokken springen er hierdoor meer uit. Bij Neutrals kan je vervolgens de gewenste haarkleur gaan creëren. Met Cyan wissel je af tussen oranje/rood en cyaan, met magenta wissel je tussen felgroen en magenta, met geel wissel je tussen paars en oranje/geel en met de zwarttinten kan je het haar lichter of donkerder maken. Door de sliders te verschuiven kan je nu in principe vrijwel iedere mogelijke haarkleur creëren. Hoe feller de uiteindelijke haarkleur wordt; des te beter je eerdere selectie moet zijn om voor een natuurlijke overgang te zorgen.

Het resultaatBewarenBewaren

error: Content is protected !!