Onscherpe foto’s redden in Photoshop

Bron: Photofacts/Michelle Peeters

Dit is een eenvoudige techniek van Scott Kelby om een onscherpe foto uit de prullenbak te redden. Er zijn echter wel beperkingen. Je maakt zo een foto die echt alleen geschikt is om digitaal te gebruiken of om op 10 bij 15 centimeter af te drukken.

Als je daarmee kunt leven, dan verricht je wonderen met deze techniek. Het is gebaseerd op het idee dat vrijwel alles er scherp uitziet zolang het maar klein is.

Onscherpe foto redden voor na
Voor en na: dankzij Slim Verscherpen beschik je nu alsnog over een enigszins bruikbare foto

Kijk maar naar het LCD-scherm op de achterkant van je camera, waar iedere foto er scherp uitziet. De waarheid ontdek je pas op het moment dat je de foto in vol formaat in Photoshop bekijkt.

Stap één

Open je onscherpe foto. In dit voorbeeld koos ik een onscherpe hoge-resolutiefoto die ik opende in Photoshop.

Het was lastig om nog een onscherpe foto te vinden, omdat ik ze meestal meteen weggooi. In dit geval lag de focus verkeerd (op de omringende takjes in plaats van op de specht). Maar vanwege de dierbare herinnering heb ik hem toch bewaard.

Stap twee

Kies in het menu Afbeelding de optie Afbeeldingsgrootte (Command-Option-I, of Control-Alt-I). In het dialoogvenster laat je de afmetingen met rust (dus het blijft 92,78 centimeter), maar verlaag je de resolutie van 300 ppi naar 72 ppi. Klik op OK.

Onscherpe foto redden

Als je al werkt met een lageresolutiefoto, dan laat je in het dialoogvenster de resolutie ongewijzigd.

Onscherpe foto redden

Stap drie

Het doel is een resolutie die hoog genoeg is om de foto op een inkjetprinter af te drukken. Ga nu terug naar het dialoogvenster Afbeeldingsgrootte.

Verwijder het vinkje in het selectievakje Nieuwe beeldpixels berekenen en verlaag de breedte naar 15 centimeter (het resultaat is een foto van 10 bij 15 centimeter met 445 ppi).

Onscherpe foto redden

Stap vier

Nu zijn we aangekomen bij het filter Slim Verscherpen dat het wonder gaat verrichten. Kies in het menu Filter onder Verscherpen de optie Slim Verscherpen.

Onscherpe foto redden

Vul in het dialoogvenster 58% als hoeveelheid in en laat de straal op 1 pixel staan.

Controleer of in de vervolgkeuzelijst Verwijderen de optie Gaussiaans Verscherpen is geselecteerd en zet een vinkje in het selectievakje Nauwkeuriger. Klik op OK om deze eerste laag van verscherping uit te voeren.

Onscherpe foto redden

Gebruik daarna Command-F (pc: Control-F) om met dezelfde instellingen het filter Slim Verscherpen nog een keer toe te passen. De kneep zit ‘m in deze tweede keer verscherpen.

BewarenBewaren

error: Content is protected !!