Filters gebruiken

Bron: Photofacts / Sander Poppe

Mooie landschapsfoto’s komen helaas niet vanzelf. Eventjes naar de kust rijden, een foto maken en dan weer naar huis. Nee, dat zit er helaas niet in. Helaas denken daar veel mensen anders over. Maar een paar uur ben je zo kwijt.

Kinderdijk reflection
f/8, 1/100s, 100 ISO @ 18mm
Filters: ND Hard Grad 0.6 & ND Soft Grad 0.6

Neem bijvoorbeeld alleen al het licht. Het is werkelijk iedere dag totaal anders. Dit komt door de bewolking, zonstand en jaargetijde. Ik durf te wedden dat als je iedere dag een foto maakt met dezelfde compositie dat ze allemaal verschillend zijn qua licht. Hoe krijg je dan de controle over het licht? Wanneer ben je dan de baas? Om controle te krijgen over het licht gebruik ik dus grijs(verloop)filters. In deze blog hier iets meer over.
Filters

Over filters

Er zijn diverse merken op de markt als het gaat om filters. Een aantal zijn erg bekend, zoals bijvoorbeeld Cokin, Ray Master, Format Hitech, 84.5mm en LEE.

Ieder merk heeft zijn eigen prijs. In het gewone leven is het niet altijd zo, maar bij filters wel. Hoe duurder, hoe beter de kwaliteit. Ben je er zuinig op, dan gaat het levenslang mee. Dan valt de prijs wel weer mee.

Om met grijs(verloop)filters te fotograferen heb je een aantal producten nodig. Hieronder een korte opsomming:

  • Adapterring(en); Let op: Dit is lens afhankelijk
  • Filterhouder(s); Zijn in diverse varianten verkrijgbaar
  • Grijs(verloop)filters; Denk aan gewone ND filters, ND Hard Grad filters, ND Soft Grad filters. Maar ook aan bijvoorbeeld de LEE Big Stopper (10 stops)
  • Polariser
  • Schoonmaakdoekjes

ND Hard Grad of ND Soft Grad filter?

Regelmatig krijg ik de vraag wanneer je nu een ND Hard Grad filter moet gebruiken en wanneer een Soft Grad filter? Ik zal een simpel antwoord geven… Ja, er is ook een moeilijk antwoord. Maar die moet je maar in mijn boek lezen (meer informatie onderaan deze blog).

Wanneer er een rechte horizonlijn aanwezig is (deze rechte lijn mag onderbroken worden door een molen of een ander klein onderwerp) gebruik je een ND Hard Grad Filter. Ben je in heuvel-, rots- of bergachtig landschap, dan gebruik je een ND Soft Grad filter.

Feeling happiness
f/8, 1/100s, ISO 100 @ 18mm
Filters: ND Hard Grad 0.6 & ND Soft Grad 0.6

Welk filter heb ik nu nodig?

Hoe weet ik nu welk filter ik op welk moment nodig heb? Bijvoorbeeld, wanneer nu een ND Hard Grad 0.6 of wanneer een ND Hard Grad 0.9?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Het verschil is het aantal stops tussen de lucht en het land, dat is de filter die je nodig heb. Toch? Bijna goed… Als je de camera richt op de lucht komt er een bepaalde sluitertijd uit.

Doe dit hetzelfde nu bij het land. Laten we zeggen dat het verschil 3 stops is. De lucht is dus 3 stops lichter dan het land. Dit gaan we nu corrigeren met een ND Hard Grad 0.6 (2 stops) filter.

Waarom nu niet een ND Hard Grad 0.9 (3 stops)? Omdat deze stap nu net iets te groot is. Probeer het maar.

Histogram

Je histogram op je camera is misschien wel de beste vriend van je filters. Je kunt hiermee namelijk eenvoudig zien of je de juiste filter gebruikt. Gaat je histogram te veel naar rechts, dan is de lucht waarschijnlijk nog te licht.

Schiet hij te veel naar links, dan gebruik je misschien wel de verkeerde filter omdat het geheel te donker wordt.

Met en zonder filter

Filters versus software

Kan ik dit ook met software doen? Bijvoorbeeld in Adobe Lightroom? Of Adobe Photoshop? Ja zeker. Je kan met software een heel eind komen. Een heel eind? Niet helemaal dan?

In mijn optiek niet. Een bepaalde schittering in het water, een prachtige ‘glow’ op een gebouw of op een stenen voorgrond. Dit valt zeker ook toe te voegen met software, maar de praktijk benadert dat net niet.

Als je met filters fotografeert lukt dit wel. Jij bent de baas over het licht en zorgt ervoor dat het licht in balans komt in de foto. Als je dit op de juiste manier doet neem je die schittering of die glow wel mee in de foto.

Tenslotte is en blijft het fotograferen. En landschappen fotograferen doe je tenslotte buiten. Dan is het de uitdaging om de perfecte foto toch ook op locatie te maken? In mijn optiek wel…

Banner het grote filter boek wit

Het grote filter boek

Ik heb een heel boek geschreven over filters. Wil je meer leren over het werken met filters? Ben je toe aan een volgende stap als het gaat om landschapsfoto’s maken? Wil jij de baas worden van het licht?

Wellicht heb je dan wat aan mijn boek. Hier vind je meer informatie.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

error: Content is protected !!