Autofocus kapot? Zo fix je het

Source: digifoto Starter

Waarom je autofocus niet meer werkt

Elke fotograaf heeft het wel eens meegemaakt: na het aanschaffen van jouw camera werkt deze perfect. De autofocus is supersnel en alles werkt soepel. Na verloop van tijd kan een camera minder snel gaan scherpstellen, werkt de autofocus wellicht niet meer en kijk je met haviksogen naar een nieuwe camera uit. Toch is er soms een prima oplossing mogelijk die minder ingrijpend is voor je portemonnee. Want wanneer is eigenlijk de laatste keer dat je jouw camera hebt onderhouden? Hoe vaak maak je jouw sensor schoon? En weet je wel zeker dat jouw autofocus goed aansluit? Dat dachten we al…

Waarom autofocus minder wordt

Veel camera’s hebben tegenwoordig het zogenaamde ‘weathersealing.’ Dit zou ervoor moeten zorgen dat je camera wat beter bestand is tegen weer en wind en daarmee ook minder vuil krijgt binnen in de camera.  Maar vergis je niet. Ondanks deze weathersealing is de camera niet perfect bestand tegen vuil. In de loop van tijd kunnen er kleine stofjes en vuiltjes jouw camera binnendringen. En deze kleine stofjes en vuiltjes zorgen ervoor dat je camera nog wel werkt, maar misschien niet 100%.

Bij de autofocus kan dit ervoor gaan zorgen dat er vuil komt in de contacten tussen de camera en de lens. En deze ‘contacts’ zorgen ervoor dat er communicatie plaatsvindt tussen de camera in de lens. Laat dat er nu juist voor zorgen dat de camera scherp kan stellen. Op het moment dat er vuil zit op de contacten dan zorgt dit ervoor dat de communicatie gestoord wordt en scherpstellen bemoeilijk wordt.

autofocus stuk autofocus werkt niet meer

Werkt je autofocus niet meer? Alcohol is de oplossing voor alles

De oplossing is zoals bij veel dingen in het leven alcohol. De beste oplossing zou zijn om hiervoor pure alcohol te gebruiken, maar meestal is dat lastig legaal te verkrijgen. In plaats daarvan kan je Isopropylalcohol gebruiken. Deze vloeistof wordt al jaren door experts in het vakgebied gebruikt. Veel beginnende fotografen weten het niet en gevorderde fotografen hebben het wellicht tijdens hun opleiding gehad, maar zijn het in de jaren die daarna volgden weer vergeten.

Het schoonmaken van jouw contacten: het stappenplan

Het daadwerkelijke schoonmaken is in een mum van tijd gebeurd en kan je met wat huis-, tuin- en keukenmiddelen gemakkelijk zelf aanpakken. Je hebt hiervoor slechts een wattenstaafje nodig.

  • Zorg er allereerst voor dat je binnen zit in een stofvrije ruimte.
  • Je pakt een schoonwattenstaafje en doopt deze in de alcohol.
  • Je haalt jouw objectief van jouw camera.
  • Het wattenstaafje met alcohol wrijf je tegen de contacts van de camera.
  • Het andere gedeelte van jouw wattenstaafje doop je in de alcohol en gebruik je voor de contacten van jouw objectief.
  • Zorg ervoor dat alles schoon is. Als dat het geval is plaats jouw objectief weer op jouw camera.

Super simpel toch? Ook als je autofocus wel nog werkt, is het slim om je contacten af en toe schoon te maken. Je weet maar nooit.

 

Geef een reactie

error: Content is protected !!