Druppelfotografie

Source: Zoom.nl

Druppelfotografie: creatief met druppels

Druppelfotografie. Foto’s van druppels. Uit de kraan, van melk of olie, door een kleurfilter, op een vlinder. Het kan allemaal. Wees creatief met druppels!

De klassieke splash- en druppelfotografie

De klassieke vorm van splash- en druppelfotografie is het bevriezen van de momenten dat een voorwerp of een druppel in een bakje vloeistof valt, er boven hangt of er weer uit spat. Dit vereist een goede timing en een korte sluitertijd van circa 1/200 seconde. Daarnaast heb je een statief nodig en stel je met je camera in de handmatige focus scherp op het punt waar de druppel zal verschijnen. Houd dan bijvoorbeeld je vinger op die plek om een focuspunt te hebben. Zet je diafragma op f/4 of f/5, zodat je een mooie wazige achtergrond krijgt.

Bij een korte sluitertijd heb je veel licht nodig en daarom wordt vaak een flitser gebruikt om de beweging te bevriezen. Hiervoor kan je het best een reportageflitser los van de camera gebruiken. Stel de flitskracht handmatig zo laag mogelijk in, omdat je met een korte flitsduur minder kans hebt op bewegingsonscherpte. Druppelfotografie met een studioflitser is ook mogelijk. Deze heeft geen korte flitsduur, maar geeft wel een grote hoeveelheid licht. Een bouwlamp kan ook een sterke lichtbron zijn. Bij het fotograferen van doorzichtige vloeistoffen kan je de lichtbron het best achter het onderwerp plaatsen, waardoor je de achtergrond uitlicht en niet de druppel (het licht gaat daar doorheen). Neem meerdere foto’s snel achter elkaar. Gebruik daarvoor eventueel de burst-mode.

Voor de druppels kan je het gemakkelijkst een kraan gebruiken, maar je kunt ook een pipet gebruiken of een gaatje prikken in een plastic zakje of waterflesje. Alleen dan zal een constant druppelritme ontbreken en dat ritme is wel handig voor het ontwikkelen van de juiste timing.

Je kunt variëren met de voorwerpen waarin de druppel valt en de vloeistof zelf. Laat bijvoorbeeld een of meerdere druppels vallen in een ovenschaal, een borrelglaasje, een vaas, etc. Of kies eens voor melk, cola of een kleurstof in plaats van water. Ook kun je de achtergrond vervangen door een andere kleur of een kleurfilter voor de flitser houden.

Olie op water

Je kunt ook eens proberen olie op water te fotograferen. Door verschil in dichtheid blijft de olie op het laagje water drijven. Om dit te fotograferen heb je een glazen bak of plaat met water nodig, waaronder je een lichtbron kunt plaatsen. Druppel op het water olie en roer die druppel kapot in kleine druppels. Plaats voor de lamp een blad papier met een felle kleur en fotografeer van bovenaf de oliedruppels.

Druppels in de natuur

In de natuur kun je ook creatieve foto’s maken met druppels. Vroeg op een mistige ochtend zitten insecten en planten nog bedekt met druppels. Hoe groter de druppels door de ochtenddauw zijn, hoe meer de druppels dienen als een soort vergrootglas. Bij een zijaanzicht heeft een druppel meer contrast dan van bovenaf en is de vorm veel duidelijker.

Een andere druppel: een glazen bol

Met een glazen bol kun je de wereld door een druppel fotograferen. Net als bij de klassieke druppelfotografie geldt ‘oefening baart kunst’. Ook hierbij is het verstandig een statief te gebruiken en handmatig scherp te stellen. Bij een lage diafragmawaarde vestig je met weinig scherptediepte de aandacht op de weerspiegeling in de bol. Maar stel niet een te laag f-getal in, omdat dan de bol ook niet meer scherp is. Vervolgens pas je afhankelijk van de lichtomstandigheden de andere waarden van de belichtingsdriehoek (ISO, sluitertijd, diafragma) aan. Een glazen bol zet de wereld op zijn kop. Het ligt eraan of je dat mooi vindt, of dat je de afbeelding achteraf 180 graden draait.

Geef een reactie

error: Content is protected !!