Source: Zoom.nl
Fotograferen in JPEG of toch in RAW? Een discussie die vaak gevoerd wordt onder fotografen. Want, welke manier is het beste? Daar zijn de meningen erg over verdeeld. Wij leggen in dit artikel simpel aan je uit wat het verschil tussen RAW en JPEG is, zodat je voor jezelf kunt bepalen welke manier het beste bij jou past!
Wat houdt fotograferen in JPEG in?
De meeste mensen zullen bekend zijn met het fotograferen in JPEG. Dit zijn de beelden die je in principe zo van je camera af kunt halen. Een JPEG foto kun je zien als een kant-en-klare foto: je kunt nog wat kleine dingen aanpassen, maar eigenlijk is dit het uiteindelijke beeld wat je gaat krijgen. Voor beginnende fotografen zijn JPEG bestanden een prima formaat om mee te beginnen. Het zijn kleine en handzame bestanden waar je achteraf niet zo veel meer aan hoeft te doen. Wil je toch iets veranderen in de nabewerking, dan zijn de grote lijnen nog wel aan te passen. Alleen moet je goed uitkijken dat je niet te veel aanpast, anders gaat het erg ten koste van de beeldkwaliteit. Zolang je niet te veel op details in wilt gaan, is dit een prima formaat om in te fotograferen.
Waarom is het alleen mogelijk om bij een JPEG bestand de grote lijnen aan te passen? Dit komt doordat er bij een JPEG bestand een compressie wordt toegepast. Deze compressie houdt simpel gezegd in dat de algoritmen van de foto proberen om de beeldinformatie compacter op te slaan. Dit betekent dat het bestand wordt verkleind, zodat je het bestand snel kunt vesturen of kunt delen. Anders gezegd ziet een JPEG bestand een x-aantal pixels als één pixel, in plaats van al deze pixels apart te benoemen. Dit gaat helaas ten kosten van de beeldkwaliteit. Wil je liever niet de kwaliteit van je beeld verliezen, dan kun je het JPEG bestand altijd op de beste kwaliteit opslaan. Het nadeel hiervan is alleen wel dat het bestand dan alsnog niet veel kleiner wordt.
Wanneer kiezen voor JPEG ?
Het grote voordeel aan foto’s maken in JPEG is vooral dat je veel kleinere bestanden krijgt dan wanneer je in RAW fotografeert. Dit heeft als gevolg dat je geheugenkaartje minder snel vol zit, net als je computer. Ook zijn deze bestanden minder zwaar voor je computer om te bewerken. Een ander voordeel is dat je foto er eigenlijk uitziet zoals het er op je scherm van je camera uitziet. Je ziet dus direct het eindresultaat van wat je gefotografeerd hebt. JPEG foto’s hebben van zichzelf veel kleur en contrast, wat je dus niet zelf meer hoeft toe te voegen. Wil je dus niet te veel tijd kwijt zijn aan de nabewerking van je foto’s of laat je de nabewerkingsprogramma’s liever voor wat het is, dan is het fotograferen in JPEG zeker een goede optie.
Het verschil in kleur tussen een RAW bestand. Links is het beeld voor de bewerking, rechts is na de bewerking.
Wat houdt fotografen in RAW in?
Een RAW bestand is niets meer of minder dan de onbewerkte informatie die van de sensor van je camera is uitgelezen. De naam zegt het eigenlijk al: het is de ‘ruwe’ versie van je foto en deze zit er vaak ook vrij grijs en grauw uit. Een RAW bestand wordt vaak vergeleken met het klassieke negatief, welke je vroeger zelf moest ontwikkelen. Er moet nog veel gebeuren aan een RAW bestand voordat de foto ook daadwerkelijk het gewenste beeld is, wat een groot verschil is met JPEG welke klant-en-klaar uit je camera komt rollen. Wanneer je een foto in RAW maakt, dan slaat je camera alle instellingen op die je hebt gebruikt, maar deze zijn nog niet definitief. Dit betekent dat je achteraf in Photoshop en Lightroom deze instellingen nog kunt aanpassen zoals jij ze wil hebben. Dit kun je doen zonder dat het RAW bestand wordt aangetast. Elke afzonderlijke pixel wordt door je RAW bestand opgeslagen, waardoor een RAW bestand aanzienlijk groter is dan een JPEG bestand, maar de kwaliteit blijft bij dit formaat wel maximaal behouden.
Wanneer kiezen voor RAW ?
Het grootste voordeel van het fotograferen in RAW is dat je achteraf nog heel veel aan kunt passen aan de foto in de nabewerking. Toch niet tevreden over de witbalans in je foto? Geen probleem. Zonder kwaliteitsverlies kun je dit moeiteloos aanpassen in je nabewerkingsprogramma. Ook kun je gemakkelijk over- of onderbelicht corrigeren in je foto’s, wat erg handig is aangezien belichting een belangrijke rol speelt bij het fotograferen. Ook de scherpte en ruisreductie van de foto staat nog niet vast. De keuzenvrijheid die je hebt bij het fotograferen in RAW is een groot voordeel. Er zijn details terug te halen op het gebied van kleur en belichting, die bij een jpeg permanent verloren gaan, waardoor je het beeld volledig naar je hand kunt zetten. Een RAW bestand biedt ook een vorm van veiligheid voor je foto’s. Wanneer je bijvoorbeeld een belangrijke evenement zoals een bruiloft voor iemand fotografeert, dan wil je niet het risico lopen dat je foto’s verkeerd belicht zijn of dat de witbalans niet goed is. Door te fotograferen in RAW kun je voorkomen dat je foto’s ‘mislukken’ door deze elementen in de nabewerking nog aan te passen.
Maar, wat is nu beter? RAW vs. JPEG
Het antwoord op deze vraag is eigenlijk: kies wat voor jou het beste werkt. Er is geen goed of fout bij het schieten in beide vormen. Het zal dus aan je persoonlijke voorkeur liggen wat jij het fijnst vindt. Beide vormen hebben zo hun voor- en nadelen. Als je de beste kwaliteit foto’s wilt hebben, dan kun je beter in RAW fotografen. Tegelijkertijd moet je dan wel kennis opdoen over nabewerkingsprogramma’s en weten hoe je hiermee om moet gaan. In dat opzicht is in JPEG fotograferen weer een stuk eenvoudiger en scheelt je een hoop tijd. Een goede oplossing wanneer je geen keuze tussen de twee kunt maken: bij de meeste camera’s is het tegenwoordig mogelijk om zowel in RAW als in JPEG te fotograferen. Hierdoor krijg je beide bestanden en kun je achteraf beslissen met welke je aan de slag gaat. Houd er alleen wel rekening mee dat je geheugenkaartje dan extra snel vol zit. De beste vergelijking tussen de twee bestanden die je kunt maken is: JPEG is eenvoudig en snel, RAW kost tijd maar levert de beste kwaliteit. Ga voor jezelf dus na wat jij fijn vindt en over wel eindresultaat jij eindelijk het meest tevreden bent.
Foto: RickKloekke.