Tips voor een mooie compositie in je foto
Bron: Photofacts/Elja Trum
Compositie gaat over het plaatsen van objecten in je beeld en over de hoeveelheid elementen in je beeld. Met je compositie leid je de kijker naar de plekken in de foto waar jij de aandacht wilt hebben. Je compositie is dus erg belangrijk voor een goede foto.
1. Gebruik een kleine scherptediepte
Een veelgebruikte en erg goede manier om te zorgen voor mindere elementen – en dus rust- in je beeld is door een kleine scherptediepte te gebruiken. Hiermee kun je een rommelige achtergrond in één klap ‘opruimen’.
Gebruik hiervoor een grote diafragmaopening (laag diafragmagetal) zoals bijvoorbeeld f/1.8. Zorg vervolgens voor voldoende ruimte tussen je onderwerp en je achtergrond en je zult zien dat je achtergrond verdwijnt in een zachte waas.
2. Minder elementen in beeld
Een andere manier om een mooie compositie te krijgen is om ervoor te zorgen dat er minder elementen in je beeld zitten. Een veelvoorkomend probleem is dat je foto te rommelig is. Daardoor weet de kijker niet waar je moet kijken.
Dit kun je oplossen door gewoon te zorgen voor mindere verschillende elementen in je beeld. Er zijn verschillende manieren om dat te doen en het is natuurlijk ook afhankelijk van het soort fotografie dat je doet.
Soms is het zo simpel als gewoon feitelijk de boel opruimen op een locatie. Als je bijvoorbeeld in een woning fotografeert zal de foto er een stuk minder rommelig uit zien als je eerst zorgt dat alles opgeruimd is.
Maar ook door iets in te zoomen of een stapje dichterbij te zetten kun je zorgen voor een opgeruimder beeld. Je snijdt zo simpelweg de oninteressante delen uit je foto.
3. Regel van Derden
Wat in mijn ogen de belangrijkste tip is op het gebied van compositie is de regel van derden. De Regel van Derden geeft je een houvast voor de plaatsing van de elementen in je beeld.
Bij de regel van derden verdeel je het beeld zowel horizontaal als verticaal in drie vlakken door twee (denkbeeldige) lijnen door het beeld te trekken. Door nu belangrijke elementen in je beeld op die lijnen én vooral op het kruispunt van de lijnen te plaatsen krijg je bijna automatisch al een prettige compositie in je beeld.
Deze ‘regel’ werkt eigenlijk in alle situaties. Als je dit nog niet doet kan ik je echt aanraden hier eens goed op te letten. Je foto’s zullen er echt beter van worden.
Overigens is het helemaal niet erg om de regel te breken. Soms kan het ook heel goed werken om juist af te wijken, maar het is goed om je in elk geval bewust te zijn van wat je doet.
Overigens hebben veel camera’s de mogelijkheid om de regel van derde als hulplijnen in je zoeker te tonen. Dit is een erg handig hulpmiddeltje om de regel snel in de praktijk toe te kunnen passen.
Aan de slag
Als je meer en meer gaat fotograferen zal je zien dat je niet langer na hoeft te denken over deze compositieregels. Je gaat het als het waren vanzelf ‘zien’. Je voelt het dan aan wanneer een beeld een prettige compositie heeft.
Dan wordt het maken van een foto met een goede compositie eenvoudiger. Het blijft echter altijd slim om even stil te staan bij je compositie voordat je de foto maakt én achteraf als je de foto bekijkt. Zo ontdek je telkens hoe je jouw composities nog beter kunt maken.