Bron: Digifoto Starter
Het klinkt als een technisch verhaal: je geheugenkaart ‘formatteren’. Maar het is eigenlijk heel simpel. Door dit op de juiste manier te doen, loop je minder kans op een corrupte kaart en gaat je geheugenkaart langer mee.
Opslag op de geheugenkaart
Wanneer je een foto maakt, staat deze uitsluitend op je camera, of beter: op de geheugenkaart in je camera. Het kan zijn dat je een camera hebt met twee geheugenkaarten, waarop je misschien een kopie in RAW of Jpeg hebt staan, maar ook die bevinden zich beide in de camera. Vaak heb je de geheugenkaarten gedurende de hele shoot, of een groot deel daarvan in de camera zitten. Maar weinig fotografen verplaatsen iedere foto direct na het maken, meestal verplaats je alle foto’s in één keer na de shoot. Hier kan dus iets misgaan, bijvoorbeeld wanneer je camera valt, drijfnat wordt of in aanraking komt met vuur. Dit gebeurt echter niet zo vaak. Er is allerlei software om informatie van sd kaarten te redden, en anders zijn er nog bedrijven die zich hierin specialiseren. Maak het een gewoonte om de foto’s na iedere shoot te kopieren naar je computer of je harde schijf. Zo heb je niet van een hele lange periode foto’s op de geheugenkaart (en nergens anders).
Tijd om foto’s te wissen
Wanneer je zeker weet dat alle foto’s op de geheugenkaart veilig zijn opgeslagen, is het tijd om de kaart leeg te maken. Je kunt alleen de hele geheugenkaart formatteren, álle foto’s zijn daarna weg. Formatteren is namelijk niets minder dan de kaart helemaal wissen. Er is een verschil met handmatig wissen van de foto’s en de SD kaart formatteren. Wanneer je je foto’s naar de prullenbak verwijdert of ‘wis alle’ selecteert, wordt de ruimte die de foto inneemt op het kaartje vrijgeven, zodat er weer een nieuwe foto overheen opgeslagen kan worden. De foto’s worden dus niet echt verwijderd. De ruimte wordt weer beschikbaar gesteld aan de camera om een nieuwe foto overheen op te slaan. Je kunt de gewiste foto’s niet meer zien of terughalen, maar de ruimte op het kaartjes is nog wel bezet. Dit kan problemen geven als je de geheugenkaart ook in een andere camera gebruikt. Deze camera herkent de overschrijfbare ruimte misschien niet, waardoor hij denkt dat er veel minder ruimte beschikbaar is op de kaart. Bovendien blijven de mapjes, die je camera zelf na elke 1000 foto’s aanmaakt, bestaan. Of ze nu leeg zijn of niet.
Formatteren is een ‘reset’ van je geheugenkaart
Wanneer je je geheugenkaart formatteert, wis je echt alles definitief. Ook andere bestanden de eventueel op je kaart stonden, worden verwijderd. Je ‘reset’ als het ware de kaart weer, de gehele ruimte die er oorspronkelijk op de kaart was, komt weer beschikbaar. Maar let op: je kunt een geheugenkaart formatteren op de computer of in de camera. Kies voor de laatste. Zo weet je namelijk zeker dat de bestandsindeling overeenkomt met die van je camera.
Hoe doe je dat, formatteren?
Bij de meeste camera’s wordt de optie ‘formatteren’ weergegeven in het menu met het steeksleuteltje als icoon. Andere camera’s hebben een menu met een geheugenkaart als icoontje. De menu optie heet ‘formatteren’ of ‘geheugenkaart formatteren’. Als je voor deze optie kiest, vraagt de camera in de volgende stap altijd of je dit wilt bevestigen, voordat hij de kaart echt formatteert. Gelukkig maar, zo wis je niet per ongeluk al je foto’s!