Reinigen van de sensor

Hoe en waar reinig je je sensor?

Bron: Zoom.nl en geschreven door Eline Sips

Een vieze sensor zorgt voor hinderlijke elementen in je foto, dus het liefst houd je hem zo schoon mogelijk en reinig je hem wanneer je de eerste vuiltjes constateert. Hoe doe je dat en waar doe je dat het beste? Zoom geeft je een aantal tips!

Vuil voorkomen
Het cliché geldt ook hier; voorkomen is beter dan genezen. Wees dus altijd erg voorzichtig wanneer je van objectief wisselt. Dat is namelijk het moment dat de behuizing van je camera letterlijk openstaat voor zand, stof, haartjes en pluisjes. Wissel dus niet in zanderige, stoffige of winderige omstandigheden en zorg ervoor dat de camera uitstaat wanneer je van objectief wisselt. De sensor genereert namelijk een klein beetje statische elektriciteit dat kleine stofjes juist aantrekt.

Hoe vies is je sensor?
Regelmatig controleren of je sensor vuil bevat, voorkomt onverwachte problemen in je foto’s. Zoek hiervoor in je huis een egale lichte muur op, of fotografeer tegen een strakblauwe lucht. Kies voor een klein diafragma (hoge diafragmawaarde), lage iso-waarde en een langere sluitertijd om de foto alsnog goed flink belichten. Schakel autofocus uit en draai je lens out of focus. Maak met deze instellingen een foto en controleer deze op het grotere scherm van je computer. Door het beeld om te zetten naar een negatief, vallen de stofjes op je sensor nog beter op!

Zelf je sensor reinigen
Sommige camera’s hebben een sensorreinigingsfunctie. Hierbij laat de camera de sensor kort trillen, zodat stofjes er (hopelijk) afvallen. Bij enkele modellen kan je dit in het menu inschakelen en andere modellen doen dit iedere keer wanneer je de camera uitschakelt. Het is geen grondige oplossing, maar bij gebrek aan alternatieven is het zeker het proberen waard.

Als je het objectief van je camerabody draait, zie je (bij een dslr) de spiegel zitten. Vaak zit daar ook wat stof op, maar dit is eenvoudig te verwijderen met een blaasbalgje. In het menu van je camera kan je kiezen voor een optie om manueel de sensor schoon te maken. Hiervoor klapt de camera de spiegel op. Doe dit als het objectief er weer op zit, anders is er een kans om het reflex-systeem te beschadigen. De blootliggende sensor kan je nu reinigen met speciale kwastjes en vloeistoffen. Er zijn ‘swabs’ verkrijgbaar die precies het juiste formaat hebben voor een crop- of fullframe sensor.

Het is altijd een risico om zelf je sensor schoon te maken. Als je een fout maakt, ben je daar vaak niet voor verzekerd. Een kras op de sensor valt niet te repareren. Als je niet goed weet waar je mee bezig bent, overweeg dan zeker om het te laten doen door een professional.

Wat je NOOIT moet doen
– Blaas nooit zelf de stofjes van de spiegel of de sensor. Er komen dan kleine spettertjes, die het geheel alleen maar viezer maken.
– Gebruik geen wattenstaafjes. Ze laten altijd meer stof achter dan dat ze weghalen.
Gebruik geen lenspen op je sensor. De vloeistof is hier niet geschikt voor.

Je sensor laten reinigen
De meeste fysieke camerawinkels hebben ook een service om je sensor te laten reinigen. Als je daar je camera inlevert met een volle accu, dan reinigen ze voor een paar tientjes je sensor. Bij de meeste winkels ben je je camera zo’n 3-4 werkdagen kwijt, maar vaak kan er ook binnen één dag gewerkt worden.

In sommige gevallen organiseert het merk van je camera ook regelmatig sensorreinigingsdagen bij grote camerawinkels, of op evenementen door het land. Je kan op zo’n dag gratis je sensor laten reinigen, als je over een camera van dat merk beschikt. Dat is handig, wanneer je toevallig in de buurt bent en je sensor wel een kleine opfrisbeurt kan gebruiken, maar bij de grotere, stoffige problemen is het te onvoorspelbaar om erop te wachten!

 

Wil je reageren op dit bericht ? Gebruik dan het onderstaande contact-formulier.

    Geef een reactie

    error: Content is protected !!