Waar zet je je horizon volgens de gulden snede ?

Bron: Photofacts – Michelle Peeters

De regel van de gulden snede (of gouden ratio) zorgt voor balans in je beeld. Vuistregel is dat je onderwerp op eenderde of tweederde van het beeld staat. Zet dus je horizon nooit midden in het beeld (dat geeft vaak een saai resultaat) maar op 1/3e of 2/3e van onderen. Wat je als plaatsingspunt voor de horizon bij je landschapsfoto’s kunt hanteren is het volgende: plaats de horizon op 1/3e van boven als het landschap de hoofdmoot vormt, of op 1/3e van onderaf als de lucht een belangrijke rol speelt. 

Dit blijkt bij algemene landschapsfotografie prima te werken.

Hanga Roa Paaseiland
Plaats de horizon laag (mag zelfs lager dan 1/3 van onderen…) als de lucht iets te betekenen heeft
Als je je horizon laag in je foto plaatst, op ongeveer 1/3, krijg je een gevoel van vrijheid en ruimte en het is prettiger om naar te kijken. Dit kun je bijvoorbeeld doen als er een mooie lucht of zonsondergang te zien is.
Ait Benhaddou
Plaats de horizon hoog indien de voorgrond interessanter is
Precies het tegenovergestelde doe je door je horizon hoog te plaatsen, bovenaan op ongeveer 2/3e. Een hoge horizon kan het effect geven van een benauwd of opgesloten gevoel, maar het is wel spannender dan de horizon in het midden.
Dit kun je bijvoorbeeld doen als er een saaie lucht te zien is.

Lijkt op regel van derden

Deze gulden snede regel lijkt sterk op de regel van derden en wordt daar vaak mee verward. Ook hier delen twee horizontale en verticale lijnen een vlak in negenen.
Het verschil is dat niet alle vlakken even groot zijn: de lijnen zitten ten opzichte van de regel van derden meer in het midden van het beeld. Ook hierbij geldt dat beeldelementen op de lijnen of kruispunten een beeld spannender maken.

Guldensnede versus regel van derden
Regel van derden (zwart/rood) ten opzichte van gulden snede (blauw)

De gulden snede positioneert de beeldelementen in een specifieke verhouding die plezierig en logisch overkomt op mensen.

Horizon juist wel in het midden

Je kunt je kijkers echter verrassen door het juist ‘anders’ te doen. Al is dat geen excuus om de verdere beeldopbouw te verwaarlozen.
Bij een perfecte weerspiegeling is het juist wel een goed idee om de horizon midden in beeld te zetten, zodat het net lijkt of het beeld gespiegeld is.

Reitdiephaven Groningen
Plaats de horizon wel in het midden bij een perfecte weerspiegeling

Geen keurslijf

De gulden snede regel heeft een wiskundige achtergrond en vloeit voort uit de wijze waarop de meeste mensen hun omgeving zien en beoordelen. Je kunt hem gebruiken als startpunt voor creatieve landschapsfotografie.
Zorg er echter wel voor dat het je creatieve proces niet beperkt of zelfs blokkeert! Het is vooral een gevoelskwestie; experimenteer je daarom suf en kijk zelf wat het beste uitpakt.

Geef een reactie

error: Content is protected !!