Filters gebruiken op de camera

Bron: Zoom

Maak jij wel eens een foto die volgens jou beter had gekund maar weet je niet hoe? Vandaag behandelt de Fotodokter van Zoom.nl de foto van Maja van Hese.

DE VRAAG aan de fotodokter van Zoom.

Mijn luchten zien er vaak zo onnatuurlijk uit. Zou het helpen om een polarisatiefilter te gebruiken? Of kan ik iets doen aan de instelling op mijn camera? Als ik de foto bewerk wordt het vaak nog erger.

DE BEHANDELING

Maja vind haar luchten zo onnatuurlijk. De Fotodokter heeft deze foto onder de loep genomen en ziet een hoop prachtigs maar onnatuurlijk komt niet op. Zo zie je maar dat fotografie een gedeelte van de waarheid laat zien. Maja was op deze plek en volgens haar was de lucht heel anders. De Fotodokter was daar niet en ziet alleen een prachtige foto die heel natuurlijk overkomt. Een compliment aan de fotograaf.

Om Maja toch op weg te helpen met haar probleem, legt de Fotodokter graag het verschil tussen een polarisatiefilter en grijsfilter uit. Een polarisatiefilter zou in dit geval namelijk niet helpen.

Polarisatiefilter

 

 

 

 

 

 

Met een polarisatiefilter (ook wel pola genoemd) heeft twee belangrijke eigenschappen. De eerste is het wegnemen van reflecties. Vooral bij het fotograferen van glas en water is dit erg handig. Een andere eigenschap van een pola-filter is dat kleuren veel contrastrijker worden weergeven, felle kleuren worden feller en blauwe luchten worden bijvoorbeeld blauwer.Foto zonder polarisatiefilter

    

Foto met polarisatiefilter

In het geval van Maja zal een polarisatiefilter niet veel helpen. Ze fotografeert geen reflecties en zoals de Fotodokter de foto nu ziet is de lucht niet helder blauw wat door een pola-filter nog blauwer zal worden.

Grijsfilter

 

In dit specifieke geval raadt de Fotodokter een grijsverloopfilter. Een grijs filter zorgt ervoor dat er licht wordt weggenomen. Dit is vooral handig als je op klaarlichte dag foto's wilt nemen met lange sluitertijden zonder dat ze overbelicht worden. Omdat hier sneeuw gefotografeert is, is er gewerkt met overbelichting. Zonder overbelichting wordt de sneeuw namelijk niet zo mooi wit. Om ervoor tezorgen dat je ook niet alle detail uit je lucht haalt kun je werken met een grijsverloopfilterIn dit geval kun je het beste met een filter die je in een houder schuift. Zo heb je meer controle over welk deel donkerder moet zijn. In de foto van Maja zet je het filter zo dat de lucht in het grijs valt en de grond niet. Zo kun je de grond lang belichten om de sneeuw zo mooi wit te maken. De lucht krijgt minder licht op de sensor (omdat het donker gemaakt is door het filter), zo behoud je de natuurlijk lucht in je foto.

In deze foto van Bas Meelker zie je goed dat hij met een grijsverloopfilter heeft gewerkt. Zijn sneeuw is mooi weet maar de lucht is prachtig donker en dramatisch.

Geef een reactie

error: Content is protected !!